Krakers De Teil blijven zitten ondanks aanwezigheid asbest

AMSTELVEEN – De krakers die sinds anderhalve week in het pand van Scoutingsgroep De Teil in het Amsterdamse Bos verblijven, zijn niet van plan de locatie te verlaten. Dit ondanks een verzoek van de gemeente Amstelveen met als reden de aanwezigheid van asbest in het pand.

,De groep krakers, die uit mannen en vrouwen bestaat, heeft het asbestrapport bestudeerd. ..Dan blijkt echter dat onze gezondheid een stuk minder in gevaar is dan de gemeente beweert,” is de conclusie van de krakers. “Nadat er een asbestspecialist naar het pand heeft gekeken, hebben wij er een veilige leefomgeving van gemaakt. Het gaat ten slotte om onze eigen gezondheid.”

In een verklaring tegenover RTVA zeggen de krakers tot hun daad te zijn overgegaan omdat een dak boven je hoofd een privilege is geworden in Amsterdam, Amstelveen en omgeving, terwijl huisvesting een grondrecht is.

“Daarnaast worden panden, zoals De Teil, leeg gelaten. Wij zijn van mening dat leegstand in een samenleving waar een groot tekort is aan woonruimte een misdaad zou moeten zijn. We willen door het kraken van panden niet alleen een dak boven ons eigen hoofd verwezenlijken, maar ook opkomen voor alle anderen die op welke manier dan ook de dupe zijn geworden van het kapitalisme en de bijkomstigheid dat vastgoed belangrijker is geworden dan mensen.”