Stijging in kringloop houden bruikbare spullen in Amstelveen

AMSTELVEEN – Een bezoek aan de kringloopwinkel is populair in Amstelveen. De plaatselijke Kringloopwinkel De Boemerang heeft sinds deze zomer drie vestigingen. Begin juni opende zij een vestiging op Uilenstede speciaal voor studenten. Op deze manier stimuleert de organisatie het in de kringloop houden van bruikbare goederen. In het kader van kennismaken met de stad, bezocht wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer en Circulaire Economie) afgelopen week vestigingen van De Boemerang en het Afvalbrengstation.

Ook het afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen heeft een aparte container voor kleine goederen die herbruikbaar zijn. Amstelveners kunnen er diverse soorten afval sorteren dat wordt gerecycled. Ook kunnen ze op het station kleine bruikbare goederen inleveren in de kringloopcontainer van De Boemerang. Deze hoeveelheid neemt toe.

Floor Gordon: ‘Het is goed om te zien dat er kwalitatief goede producten naar de Boemerang gaan. Door deze spullen in de kringloop te houden, hoeven ze niet te worden vernietigd en krijgen ze een tweede leven. De Boemerang is succesvol en de afgelopen jaren flink gegroeid. De organisatie ontvangt voor de hoeveelheid ingezamelde spullen op contractbasis geld van de gemeente. Wij maken namelijk zelf geen kosten voor het vernietigen ervan. De financiële afspraken die destijds hierover zijn gemaakt gaan we binnenkort evalueren.’

‘Je vindt bij De Boemerang spullen die nog prima te gebruiken zijn. Weggooien is zonde en slecht voor het milieu’, meent Boemerang-directeur Jacqueline van IJken. ‘We zijn een winkel maar ook een sociale onderneming. We willen mensen die moeilijk een gewone baan kunnen vinden toch zinvol werk geven. En door in onze winkels iets te kopen, zorg je dat dat kan.’

Boemerang
De Boemerang is een stichting zonder winstoogmerk en heeft vestigingen aan Maalderij 8 en Uilenstede (waar spullen worden ingenomen èn verkocht) en aan Binderij 27 een grote winkel. Zij haalt ook spullen aan huis op. Bij deze organisatie zijn zo’n 95 mensen aan de slag waaronder vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zie voor meer informatie www.deboemerang.net. Kijk voor meer info over het afvalbrengstation op www.amstelveen.nl/afval

Lees ook : ’t Kring-loopje (1): schatzoeken met Ellen