Europese Commissie op bezoek in P60

AMSTELVEEN – P60 kreeg donderdag 23 augustus Malgorzata Kozlowska op bezoek. Zij is werkzaam voor de inhoudelijke afdeling van het programma Erasmus+ bij de Europese Commissie. Namens de commissie wilde zij de ervaringen van buitenlandse vrijwilligers bij P60 horen. Deze kunnen worden gebruikt bij het schrijven van het nieuwe jeugdprogramma van de commissie.

Vanaf 2005 participeert P60 in het EU programma Erasmus+. In dat kader doen altijd vier jongeren uit het buitenland een jaar lang vrijwilligerswerk in P60. Vice versa gaan Amstelveense jongeren via P60 naar het buitenland voor vrijwilligerswerk en trainingen. De kosten voor reizen, accommodatie, zakgeld en eetgeld worden volledig vergoed door Erasmus+ en de vrijwilligers krijgen gratis een collectieve zorgverzekering.

Gerard Lohuis (directeur P60): “Vier vrijwilligers betekenen vier full-time handen voor het ontwerpen van posters en flyers, het maken van foto’s en promotie clips van concerten en events voor sociale media en hulp in de horeca. We hebben ook 70 lokale vrijwilligers, maar die hebben door studie en werk te weinig tijd om dit werk dagelijks te doen dus Erasmus+ is heel belangrijk voor ons”.

In Nederland wordt Erasmus+ uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut in Utrecht. Daarom waren ook Marrie Kortenbosch en Nick Adriaans van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd aanwezig. Meer dan honderd landen buiten de EU zijn partners in Erasmus+. P60 is één van de vijf organisaties in Nederland die ook jongeren uit visa landen mag selecteren door een erkende status bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Tijdens de rondleiding lieten Buse en Mert (Turkije) en Veronica (Spanje) enthousiast hun werkplekken en hun dagelijkse werkzaamheden zien in P60. Daria Scharnhorst (Amstelveen) die net terug is van 10 maanden vrijwilligerswerk in Hongarije was ook kritisch: “Ik heb best veel problemen met de Hongaarse organisatie gehad, omdat veel zaken niet of heel slecht geregeld waren voor ons in vergelijking met P60”.