Gemeente wil oude Kwikfit-garage beschermen met monumentale status

Het oude pand van Kwikfit is voorgedragen als gemeentelijk monument. Dat laat wethouder monumenten Herbert Raat weten. De garage, lang geleden ook gebruikt door Zenith-Van Kleef, is volgens de gemeente en de Vereniging Historisch Amstelveen van belangrijke historische waarde voor Amstelveen.

In de oorlogsjaren werd de garage geannexeerd door de Oberfeldwebel om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren, meldt de website Amsterdamse-school.nl. Op het eind van de oorlog – op 17 maart 1945 – pleegde de verzetsgroep Frans Oost een explosieve aanslag waardoor enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en 7 motoren onklaar raakten. Vijf jaar na de oorlog werd de garage verhuurd aan de familie van Kleef die er lange tijd een Volkswagen-garage in had.

Ook wethouder ruimtelijke ordening Floor Gordon hecht veel waarde aan het behoud van monumenten voor Amstelveen. “Als college geven wij monumenten een nadrukkelijke plek bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Het is belangrijk dat de lokale historie van Amstelveen niet verloren gaat.”

De eigenaar heeft de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Tot aan het definitieve besluit van de gemeente mag het pand niet gesloopt worden.