Herdenking gevallenen en slachtoffers Tweede Wereldoorlog voormalig Nederlands-Indië

 Het is 73 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Op 15 augustus vindt de Nationale Herdenking plaats in Den Haag, maar een dag eerder is de jaarlijkse herdenking in Amstelveen. Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen worden op dinsdag 14 augustus 2018 de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht.

Een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis is 15 augustus 1945. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme impact gehad op Nederland. De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en onze samenleving als geheel. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim 2 miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal.
Een brede mix van Nederlanders met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese of Indonesische achtergrond. Op én rondom 15 augustus wordt er tijdens herdenkingen door het hele land stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Herdenking bij het Indië-monument
De herdenking begint om 19.15 uur. Dit jaar houdt Lien de Scheemaker, dochter van een Balinese prinses en Belgische vader, een toespraak over haar oorlogstijd als buitenkamper in Batavia. De elfjarige Mylan Simon, kleinzoon van verzetsstrijder Bert Simon, draagt een gedicht voor. Ook zal de burgemeester van Amstelveen, Bas Eenhoorn, een toespraak houden. Ter afsluiting van de herdenking zingt oud-deelnemer van The Voice of Holland Salóme Pieris onder begeleiding van haar vader Humphrey het ‘Indisch Onze Vader’.

U wordt verzocht uiterlijk om 19.10 uur uw plaats in te nemen. De stemmige muziek wordt verzorgd door de Fanfare ‘Bereden Wapens’ onder leiding van ritmeester H. Lenssen.

Heeft u zelf een verhaal dat u graag zou willen delen? Deel op social media wie u herdenkt en waarom met de #ikherdenk. Persoonlijke verhalen zijn ook te lezen op indieherdenking.nl.

Foto: Kees Willems