Italiaanse populieren Keizer Karelweg worden vervangen

AMSTELVEEN – De gemeente start maandag 3 september met de vervanging van een aantal populieren aan de Keizer Karelweg. Dit is volgens de gemeente nodig omdat de kwaliteit van deze derde generatie Italiaanse populieren op deze plek de afgelopen jaren sterk is verminderd. 26 bomen staan in de bestrating en zouden daarom weinig ontwikkelkansen meer hebben. Tegelijkertijd vervangt de gemeente de asfaltlaag van de weg en legt een vrijliggend en veiliger fietspad aan nu bushalte Dijkgravenlaan aan beide zijden van de weg is vervallen. De overige populieren aan de Keizer Karelweg blijven wel staan.

De gemeente in een persbericht: “De afgelopen jaren is de conditie van de bomen sterk verminderd. Tijdens de boomveiligheidscontrole heeft de gemeente gezien dat de hoeveelheid dood hout toeneemt. Ook zijn er eenjarige zwammen op de stamvoet aangetroffen. Om veiligheid te kunnen garanderen, is daarom besloten de bomen te vervangen. Bij uitstel is de kans aanwezig dat de bomen acuut moeten worden gekapt en niet direct opnieuw kunnen worden aangeplant met een tijdelijke kaalslag tot gevolg.”

Het gaat om 26 populieren. De gemeente plaatst na afronding van de werkzaamheden 30 nieuwe en dezelfde populieren terug: het gaat dan om zogenoemde vierde generatie bomen. Volgens de gemeente een snelgroeiende soort die met betere groeiomstandigheden beter tot haar recht komt.

Enkele omwonenden zijn niet blij met de kap van de populieren. Tegenover RTVA zegt een teleurgestelde Amstelvener dat de gemeente valse argumenten gebruikt.