Rechter: ’t Jagershuis blijft gewoon monument

AMSTELVEEN – ’t Jagershuis aan de Amstelzijde mag in de jaren zeventig weliswaar wel erg gemakkelijk een monumentale status hebben gekregen, dat is geen reden om het gebouw nu van de lijst af te voeren. Dit maakte de rechtbank van de rechtbank eind vorige week bekend.

De bij Amstelveners en Ouderkerkers bekende voormalige horecalocatie stond op de nominatie om te worden gesloopt. De eigenaar van het pand, Aemstel Monuments (onderdeel van vastgoedmoloch Breevast), wil op de plek van ‘t Jagershuis villa’s bouwen.

Dat gaat echter minder gemakkelijk dan gedacht. In eerste instantie (2015) ging de rechtbank mee met het besluit van de minister om ‘t Jagershuis van de monumentenlijst af te voeren. Een hoger beroep van de Vereniging Historisch Amstelveen dat donderdag 9 augustus diende, bepaalt nu echter anders. Dat het gebouw begin jaren zeventig wel erg gemakkelijk de monumentenstatus kreeg, doet nu niet meer ter zake is de rechtbank van mening.

Wethouder Herbert Raat, die monumenten in zijn portefeuille heeft is blij met de beslissing van de rechtbank. Tegenover Het Parool zegt hij: ,,We zijn zuinig op het historische karakter van Amstelveen. Met dit vonnis moet de eigenaar een nieuwe verbouwingsaanvraag indienen, die past binnen de bestaande bebouwing.”

Ook Burgerbelangen Amstelveen reageert verheugd. Samen met D66 had BBA er bij de gemeente Amstelveen op aangedrongen alles in het werk te stellen ’t Jagershuis te behouden. Jacqueline Solleveld, die namens BBA actie voerde voor het behoud van ‘t Jagershuis: ,,Wat een fantastisch nieuws. Een overwinning voor iedereen die strijdt voor het behoud van historisch Amstelveen. Al het werk is niet voor niets geweest.”

Aemstel Monuments heeft nog wel de mogelijkheid in beroep te gaan.