Training tot gespecialiseerd vrijwilliger

AMSTELVEEN/AALSMEER - Wilt u worden opgeleid tot gespecialiseerd vrijwilliger om mensen, die wat extra hulp nodig hebben, te kunnen ondersteunen? Komend najaar kunt u hiervoor een training volgen.
De training wordt op de maandagmiddagen 5, 12 en 19 november van 13.30-16.30 uur gegeven in het gebouw van Participe (voorheen Vita) aan de Willem Dreesweg 2 in Amstelveen.

Een ervaren trainer bespreekt en behandelt interactief in drie ochtenden diverse onderwerpen:
• motivatie, positie en rol als vrijwilliger
• omgaan met ‘afstand en nabijheid’
• gespreksvaardigheden
• stellen en bewaken van grenzen
• situaties en gedrag van vrijwilliger en cliënt

Amstelveen/Aalsmeervoorelkaar en Participe Amstelland werken samen in het project “gespecialiseerde vrijwilligers”.
Deze vrijwilligers ondersteunen ouderen en mensen met een beperking. Er is sprake van lichamelijke of psychische achteruitgang. Symptomen kunnen zijn: vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid.

De vrijwilligers bezoeken deze mensen thuis voor een gesprek, een boodschap of een spel te doen. Ook samen wandelen, tuinieren of een uitstapje maken is mogelijk. Soms kan het doen van een praktische klus een ingang zijn om later meer ondersteuning aan een kwetsbare persoon te bieden.

Amstelveen/Aalsmeervoorelkaar werft de vrijwilligers en maakt de matches. Een ouderenadviseur van Participe organiseert de deskundigheidsbevordering. Na de basistraining volgen themabijeenkomsten. Ook is er de mogelijkheid van een individueel gesprek of deelname aan intervisiegroepjes.

Het is belangrijk dat de vrijwilliger bereid is zich te verdiepen in de problematiek van de doelgroep. Invoelend vermogen en goed kunnen luisteren zijn noodzakelijke eigenschappen. Betrokkenheid is gewenst, maar ook het kunnen bewaren van voldoende afstand. Enige ervaring met de doelgroep is prettig, maar niet echt een voorwaarde.

Voor de deelnemers is de cursus gratis. Voorwaarde is, dat zij minimaal twee uur per week beschikbaar zijn als vrijwilliger. Ook is het noodzakelijk, dat de deelnemer er alle drie de ochtenden bij is.
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Bel of mail dan met Amstelveen/Aalsmeervoorelkaar: Inge Veraar 06-22691437 of [email protected]