Wandreliëfs Jaap Egmond te zien in Museumhuis

AMSTELVEEN – In het aan Museum Jan van der Togt grenzende Museumhuis zijn vanaf 1 september karakteristieke wandreliëfs van kunstenaar Jaap Egmond (1913 – 1997) te zien. De getoonde werken behoren tot de privécollectie van de bewoners van het Museumhuis, de kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Jaap Egmond heeft bijna 25 jaar gewerkt in het schoolgebouw naast het museum waar nu het atelier van Jan Verschoor is.

Deze mini-expositie is een eerbetoon aan kunstenaar Jaap Egmond. Hij beschouwde zichzelf als een constructivist die zich – anders dan de leden van de toenmalige Nul-groep – liet inspireren door wiskundige verhoudingen. De witte wandreliëfs van zijn hand, bestaande uit gelijkvormige elementen gemaakt van karton en papier, worden als het ware gekenmerkt door een ritmische beweging en zijn van een tijdloze schoonheid. Ze passen perfect bij de vloeiend-harmonieuze beelden van Jan Verschoor.

Vijftig jaar geleden vormden de jonge beeldhouwer Jan Verschoor en Jaap Egmond een verrassend exposanten-duo ‘Jaap aan de wand en Jan op de vloer’. Eerst in het Kunstenaarscentrum in Bergen; later in Galerie Bouma in Amsterdam. De laatste expositie was voor kunstverzamelaar Jan van der Togt de eerste kennismaking met het werk van Jan Verschoor en dit was de kiem voor het ontstaan van het latere Museum Jan van der Togt.

Het Museumhuis is te bereiken via Museum Jan van der Togt. Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE  Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54, website: www.jvdtogt.nl
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur