WOZ-waarde Amstelveen stijgt wederom explosief

AMSTELVEEN – De WOZ-waarde van de Amstelveense huizen is net als in 2017 fors gestegen, meldt het CBS. De gemiddelde woningwaarde steeg in Amstelveen met maar liefst 15,5 procent. Dit betekent dat een gemiddeld huis in onze gemeente is getaxeerd op 342.000 euro. Het landelijk gemiddelde is 230.000 euro per woning. Vorig jaar steeg de WOZ-waarde in Amstelveen al met 13,4 procent.

In Amstelveen wordt de OZB-belasting, die een bepaald percentage van de WOZ-waarde inhoudt, al jaren laag gehouden. Onlangs kreeg onze gemeente nog een korting op de gelden uit het gemeentefonds omdat het Amstelveense percentage 45 procent onder het landelijk gemiddelde ligt.

“Een huis is geen pinmachine,” zei wethouder Raat hierover. “De prijzen kunnen wel stijgen, maar daar merkt de eigenaar niets van als die zijn huis niet verkoopt. In de crisis hebben wij de principiële beslissing genomen om niet aan die ozb-knop te draaien. Wij kijken liever of we aan de kostenkant iets kunnen aanpassen, want we vinden het te makkelijk om de rekening bij huiseigenaren te leggen.”