Zorgen over veiligheid bruggen en sluizen door problemen personeel

Brug- en sluiswachters van de oude garde maken zich grote zorgen over de veiligheid van de brug- en sluisbediening in Noord-Holland, sinds het bedrijf Trigion het personeel levert. Dat blijkt uit een rondgang door mediapartner NH Nieuws.

Voorheen werden bruggen en sluizen bediend door provinciale medewerkers en door mensen van ODV Maritiem, een bedrijf dat bekendstaat als gerenommeerd bedrijf in de nautische wereld. Vorig jaar april won het beveiligingsbedrijf Trigion de aanbesteding. Het bedrijf overtuigde de provincie ervan het werk goedkoper en minstens zo veilig te kunnen uitvoeren.

Omdat Trigion van origine een beveiligingsbedrijf is, luidt de kritiek dat hun personeel geen verstand zou hebben van bruggen en sluizen. Ook zijn er veel zorgen over de arbeids- en rusttijden en de inwerktijd van het personeel.

“Ja nieuw personeel dat in een heel korte periode is opgeleid en in drie dagen is ingewerkt. Met een heel groot gebrek aan nautische ervaring. Mensen weten niet hoe een schip eruitziet, mensen weten niet wat stuur- en bakboord is. En als je dan ook nog eens bruggen en sluizen moet gaan bedienen, dan moet je toch echt weten hoe die schepen kunnen gaan afremmen en hoe ze in sluizen opgepakt liggen”, aldus Daan Troost van vakbond Nautilus.

Inmiddels zijn er ook Statenvragen gesteld over de kwestie. Trigion zelf verwijst naar de provincie Noord-Holland, die opdrachtgever is. De provincie reageert op de kritiek: “Door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijker om geschikte personeelsleden te vinden die aan de gestelde eisen van de functie voldoen. (…) Er zijn afspraken gemaakt over hoe te komen tot een verbetering van de dienstverlening.”