Burgemeester over antisemitisme: ‘Optreden als er iets gebeurt’

AMSTELVEEN – Burgemeester Bas Eenhoorn heeft woensdag bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over antisemitisme en de bestrijding ervan duidelijke woorden gesproken. Hij is van mening dat gezagdragers een essentiële voorbeeldfunctie hebben, meldt het Nederlands Dagblad.

Onze burgmeester bevestigde dat voor veel mensen uit de Joodse gemeenschap de overheid geen betrouwbare partner is. ,, Dat komt omdat er lang niet altijd ‘lik-op-stuk’ wordt gegeven, als zich incidenten voordoen. Je moet direct optreden als er iets gebeurt.” Eenhoorn wil dat burgemeesters, maar ook wijkagenten alerter reageren bij ­uitingen van antisemitisme.

Een voorbeeld van dat laks optreden van de overheid werd tijdens het ronde tafelgesprek gegeven door David Brilleslijper van de Nederlandse Israëlitische Hoofdsynagoge. Hij had zich enorm gestoord aan de reactie van de autoriteiten op de aanval op het Joodse restaurant ­HaCarmel in Amsterdam, eind vorig jaar. Terwijl het om een antisemitische daad ging, werd er gesproken over een ‘verwarde man’. ,,Dat raakt ons,” zei Brilleslijper.