Dierendag: lezing over Franciscus van Assisi

AMSTELVEEN – Bureau Boeiend geeft op Dierendag een speciale lezing over Franciscus van Assisi in de bibliotheek Stadsplein. Over zijn leven, wonderen en bijzondere band met dieren. De datum van deze lezing is geen toeval. 4 oktober is niet alleen Dierendag, maar ook de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi.

Franciscus is de reden dat uitgerekend 4 oktober tot Dierendag is gekozen. Dat zit zo. Volgens zijn heiligenleven was een van Franciscus’ vele gaves dat hij met dieren kon communiceren. Hij predikte bijvoorbeeld tegen de vogels, maande spreeuwen tot stilte toen ze tijdens een preek te hard tsjilpten (ze gehoorzaamden) en vroeg een cicade op zijn hand te zitten en haar schepper te loven. Ze begon meteen te zingen.

Franciscus staat niet alleen aan de wortel van Dierendag, maar is ook een van de meest populaire katholieke heiligen. En dat al zo’n acht eeuwen lang. Hij leefde van 1181 of 1182 tot 1226 en werd al twee jaar na zijn dood heilig verklaard. Zijn populariteit uit zich op tal van manieren. Zo zijn er in de hele wereld franciscanen actief, dat wil zeggen monniken van de door hem gestichte kloosterorde. Bovendien ontstonden in de loop der eeuwen heel bijzondere legenden over Franciscus’ leven en wonderen.

Tijdens de lezing hoort u wie de heilige Franciscus was en hoe hij leefde, maar vooral hoe hij in de kunst wordt voorgesteld. Daar zitten heel wat verrassingen bij, zoals oudtestamentische verwijzingen naar het leven van Franciscus.

Donderdag 4 oktober van 14:30 tot 16:30 | Bibliotheek Stadsplein Amstelveen. Bel voor kaarten 020-221 64 98 of bestel via www.bureauboeiend.nl