Gemeente benadrukt: Herbert Raat op speld.nl is niet de echte

AMSTELVEEN – In een brief aan de gemeenteraad onderstreept het college van B&W dat reacties van Herbert Raat op de satirische website De Speld niet afkomstig zijn van de wethouder zelf. “Wij benadrukken dat de reacties en filmpjes op het forum niet door Herbert Raat zijn geplaatst. Wij nemen dan ook expliciet afstand van deze uitingen,” aldus B&W in de raadsbrief.

Begin september is wethouder Raat via een e-mail benaderd door een burger die zijn excuses maakte voor opmerkingen op amstelveenblog.nl. Daarnaast werden verontschuldigen aangeboden voor een ‘grap’ op website De Speld. De gemeente schrijft in de raadsbrief overigens dat dit een satirische website van de VARA is. Dit is niet het geval.

De gemeente heeft despeld.nl gecheckt en er bleek inderdaad dat onder de naam van Raat reacties zijn geplaatst. Daarbij werd ook een link naar filmpjes op youtube.nl. “De betreffende reacties maken een zeer ongepaste en overigens onjuiste verwijzing naar de Joods achtergrond van Herbert Raat,” wordt in de raadsbrief geschreven.

De gemeente heeft de persoon in kwestie verzocht om de reacties te (laten) verwijderen.

De raadsbrief is hier te downloaden.

Hieronder een screenshot van enkele reacties die door de pseudo-Raat zijn geplaatst.