GroenLinks wil aandelen Eneco voorlopig nog niet verkopen

AMSTELVEEN – De Amstelveense fractie van GroenLinks ziet het niet zitten om de Eneco-aandelen die onze gemeente bezit te verkopen. Het college van B&W gaf onlangs te kennen om de aandelen alsnog van de hand te willen doen.

Fractievoorzitter van GroenLinks Martin Kortekaas: “Wij houden vast aan de eerder gekozen lijn: Eneco voorlopig niet verkopen. Het jaarlijkse dividend willen we vanaf nu geheel extra besteden aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.”

Amstelveen heeft het afgelopen jaar bij alle andere gemeenten met aandelen Eneco gelobbyd om de aandelen niet te verkopen. Met name omdat Eneco gezien wordt als een goede duurzaamheidspartner bij de energietransitie, maar ook omdat het financieel voordeliger is om te profiteren van het dividend. De opbrengst bij verkoop zal voor Amstelveen naar schatting minimaal 30 miljoen zijn.

Maar de rente over dat bedrag is op dit moment veel minder dan het jaarlijkse dividend van ongeveer 1 miljoen euro dat de gemeente nu ontvangt, zegt GroenLinks. “Wij zien ook financieel geen reden om de aandelen nu te verkopen. Pas eventueel verkopen als de opbrengst ervan nodig is voor de energietransitie, bijvoorbeeld als je meer geld nodig hebt om het gemeentelijk vastgoed nu zo snel mogelijk van het gas af te halen.”

Op 26 september aanstaande beslist de gemeenteraad. GroenLinks gaat er in die raadsvergadering voor pleiten om zowel het jaarlijkse dividend, als de eventuele opbrengst van de aandelen Eneco mocht er toch verkocht worden, in zijn geheel te bestemmen voor de overstap op duurzame energiebronnen.