Grote brand Urbanuskerk Bovenkerk: Dak van het schip en kleine toren lopen veel schade op; klokkentoren blijft staan

BOVENKERK – Aan het begin van de avond -zaterdag 15 september – is brand uitgebroken in de St Urbanuskerk aan de Noorddammerlaan in Bovenkerk.
Onze verslaggever laat weten dat op het moment van de brand alleen de pastoor in de kerk aanwezig was. Deze heeft de kerk zelfstandig verlaten en is ongedeerd.

De brandweer is bezig het vuur onder controle te krijgen. De klokkentoren staat nog overeind, maar het dak van het schip heeft grote schade opgelopen.De kleine toren op het dak aan de achterzijde van de kerk is ingestort. Voor zover bekend is de begraafplaats van de kerk ongeschonden.

Persvoorlichter van Brandweer Amsterdam-Amstelland, Carmen Westra, over de brand: “Het is een pittige klus, het is een hele grote kerk. Het is belangrijk de brand nu zo snel mogelijk onder controle te krijgen.” Over een mogelijke oorzaak meldt de persvoorlichter dat daar pas onderzoek naar kan worden gedaan zodra het mogelijk is de kerk te betreden.

Direct na het ontstaan van de brand leek het blussen moeilijk op gang te komen. Westra daarover: “We zullen zo snel als het kan onderzoeken of dat goed is gegaan. Het blussen van de brand heeft nu prioriteit.”

Voor de geloofsgemeenschap Heilige Geest/St. Urbanuskerk komt de klap hard aan. Vooral in de wetenschap dat morgen – 16 september – het orgel van de in 2016 gerestaureerde kerk, feestelijk in gebruik zou worden genomen. In 1875 werd begonnen met de bouw van de kerk, naar ontwerp van architect Pierre Cuypers. Dezelfde architect die het ontwerp van het Centraal Station Amsterdam (1881 – 1889) voor zijn rekening nam.