Lezing ‘Jaap Egmond en de Nul-beweging’ in Van der Togt

 Tijdens de Atelierroute Amstelveen, op zondag 7 oktober 2018, geeft kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend een lezing over ‘Jaap Egmond en de Nul-beweging’ in Museum Jan van der Togt.

Aanleiding voor de lezing is de mini-expositie van karakteristieke wandreliëfs van beeldend kunstenaar Jaap Egmond (1913 – 1997) die nu te zien is in het aan het museum grenzende Museumhuis. De getoonde werken behoren tot de privécollectie van de bewoners van het Museumhuis, de kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Jaap Egmond heeft bijna 25 jaar gewerkt in het schoolgebouw naast het museum waar nu het atelier van Jan Verschoor is gevestigd (geopend tijdens de Atelierroute).

Jaap Egmond beschouwde zichzelf als een constructivist die zich – anders dan de leden van de toenmalige Nul-groep – liet inspireren door wiskundige verhoudingen. De witte wandreliëfs van zijn hand, bestaande uit gelijkvormige elementen gemaakt van karton en papier, worden als het ware gekenmerkt door een ritmische beweging en zijn van een tijdloze schoonheid. Ze passen perfect bij de vloeiend-harmonieuze beelden van Jan Verschoor met wie Jaap Egmond in de jaren ’60 samen geëxposeerd heeft.

De lezing begint om 13.30 uur, en wordt gehouden in de Jan Verschoorzaal. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen is vooraf aanmelden op (020) 641 57 54 of via info@jvdtogt.nl gewenst.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE  Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54, www.jvdtogt.nl