Makelaar Brockhoff pessimistisch over Amstelveense woningmarkt

AMSTELVEEN – De bekende Amstelveense makelaar Edwin Brockhoff is bijzonder pessimistisch over de woningmarkt in onze gemeente. In zijn nieuwsbrief heeft hij het over ‘woningnood’ en dat komt volgens voorlopig ook niet meer goed.

De gevolgen van het gebrek aan koopwoningen worden volgens Edwin Brockhoff pijnlijk duidelijk als men naar de prijzen van de woningen kijkt. “Een gezinswoning van € 350.000 in 2007 kost tien jaar later € 532.500,-. Meer dan 50% stijging! Een appartement van  € 200.000 vóór de crisis, kost nu gemiddeld bijna € 320.000. Bijna 60% hoger in ruim tien jaar tijd. Bizar!”

Als gevolg van de huizenprijzen komen heel veel bevolkingsroepen (en vooral starters) nu niet meer aan de bak bij het vinden van een woning in de regio rond Amsterdam. “Zij moeten hun heil elders gaan zoeken. En dat zal iets gaan betekenen voor de toekomstige filedruk op de snelwegen,” zegt Brockhoff die daarbij de toekomstige werkzaamheden aan de A9 en A10 nog niet eens meeneemt.

De enige oplossing voor de woningnood is volgens Brockhoff woningbouw. Maar dat kan minder snel dan iedereen hoopt volgens de makelaar: ” In de gemeenten rond Amsterdam zien we dat wethouders veel mooie plannen over grote aantallen nieuwe woningen presenteren. En terecht. Maar wat minder de publiciteit haalt, is dat we in de praktijk vervolgens veel vertraging zien in de planvorming. Bijvoorbeeld omdat er te weinig kundige ambtenaren over zijn, die het realiseren van deze plannen moeten begeleiden. Vaak waren de betreffende afdelingen te sterk gekrompen in de crisis, maar hebben nadien ook veel goede ambtenaren een overstap naar een commerciële werkgever gemaakt.”

Hij vervolgt:  “Met veel bombarie worden nu vaak kleine plannen onthuld, waarin ook nog trots wordt vermeld dat er ook een handvol sociale koop- of middenhuurwoningen wordt gerealiseerd. Of erger: er worden tè kleine woningen gepland, die alléén verkopen in de huidige krapte. Maar dit is wederom symboolpolitiek en zijn helaas druppels op een gloeiende plaat. Elk gezin verdient een fatsoenlijke woning. En óók met die paar regionale projecten die wel wat grootschaliger zijn, herstel je niet wat tijdens de crisis verkeerd is gedaan. Dat los je alleen op met bestendig langdurig beleid. Beleid dat over stadsgrenzen heen kijkt.”

Over eventuele plekken waar nieuwe woningen moeten worden gebouwd, laat Brockhoff zich niet uit in de nieuwsbrief.

Lees hier de volledige nieuwsbrief.