Omroep NH: ‘Samen met RTVA naar NH Amstelveen’

AMSTELVEEN – De regionale omroep NH (voorheen RTV-NH) wil samen met RTV Amstelveen komen tot NH Amstelveen. Dit laat de Noord-Hollandse omroep weten in een document dat vorige week naar alle raadsleden is gestuurd. Bestuur en medewerkers van RTVA waren nog niet op de hoogte van de plannen van NH.

“Door gezamenlijk een nieuwe nieuwsorganisatie of editie in te richten breng je het beste uit twee werelden samen. Zo voorkom je dat lokale- of streekomroepen geld moeten uitgeven aan facilitaire middelen, leidinggevenden en backoffice. Die heeft NH al,” schrijft Jacky de Vries, chef Nieuws bij NH. “Helaas zijn veel lokale partners zoveel middelen kwijt aan randvoorwaarden, dat er voor het meest essentiële, de makers, geen geld meer is.”

NH Amstelveen is de voorlopige werktitel voor de plannen van regionale omroep. De Vries zegt dat het verbeteren van de lokale journalistiek het doel is. “De ambitie is groot en geboren uit noodzaak: de totstandkoming van een optimale publieke nieuwsvoorziening is hard nodig.”

NH ziet het liefst een organisatie ontstaan waarin met een optimale bezetting zeven professionals aan de slag kunnen. Het gaat dan om een coördinator, redacteur, editor en vier verslaggevers. Deze nieuwe organisatie zou ook een groter gebied kunnen gaan bedienen door met meer lokale omroepen in de omgeving te gaan samenwerken. Op het ogenblik zijn bij RTVA twee professionals actief: een eindredacteur (freelance, 32 uur) en een producent/technicus (24 uur).

Een exact kostenplaatje voor het idee van NH is er nog niet. De Vries zegt wel dat een regioverslaggever 75.000 euro op jaarbasis kost.

In november buigt de Amstelveense raad zich over de lokale media. De positie van RTVA zal ook onderdeel uitmaken deze discussie.

Bekijk hier het document van NH samen met een rapport over RTVA van onderzoeksbureau Van der Bunt.