Prof. dr. Jan van Dijk over verzetsheldin Iet

AMSTELVEEN – Professor dr. Jan van Dijk vertelt op dinsdag 25 september bij boekhandel Blankevoort over zijn boek Iet: Hoe een Amsterdamse studente 150 Joodse kinderen hielp onderduiken.

Het boek vertelt het verhaal van het fanatiekste lid van de Amsterdamse Studentenverzetsgroep, de medicijnenstudente Iet van Dijk (tante van de auteur). Samen met haar vriendinnen heeft zij tientallen Joodse kinderen uit de crèche bij de Hollandsche Schouwburg gesmokkeld, waar zij in afwachting van hun deportatie vastzaten. Ruim honderd van hen zijn door haar persoonlijk met de Lemmerboot naar onderduikgezinnen in Friesland gebracht.

Professor dr. Jan van Dijk (1947) is een wereldwijd befaamd criminoloog en victimoloog. Hij houdt zich sinds de jaren zeventig bezig met de positie van slachtoffers van misdrijven. Hij studeerde in 1970 aan de Universiteit van Leiden af als jurist. In 1977 promoveerde hij op het gebied van de criminologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Van Dijk is als hoogleraar verbonden aan het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) van Tilburg University, waar hij van 2005 tot eind 2012 de Pieter van Vollenhoven leerstoel van het Fonds Slachtofferhulp bekleedde. Voor het opzetten van de International Crime Victim Survey ontving Van Dijk in 2012 de prestigieuze Stockholm Prize in Criminology.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected], telefonisch op 020-6455694 of in gewoon in de winkel.

Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 in Amstelveen. Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.