Stijging buurtbemiddeling bij burenruzie

AMSTELLAND – Buurtbemiddeling zit in de lift. Het is de eerste hulp bij burenruzie. In Nederland biedt 75% van de gemeenten buurtbemiddeling aan hun inwoners. Zo ook in Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel, de vier gemeenten in Amstelland waar buurtbemiddelingsorganisatie Beterburen actief is.

Buurtbemiddeling eerst!
Als er iets speelt tussen buren wat het woonplezier aantast, dan kan buurtbemiddeling als eerste worden ingezet om hier iets aan te veranderen. Met de hulp van de speciaal hiervoor opgeleide buurtbemiddelaars kan men zelf de juiste oplossingen of stappen ter verbetering bespreken. Onderling, zonder de inmenging van officiële diensten. Beterburen is de organisatie die buurtbemiddeling biedt in Amstelland, Amsterdam, Edam-Volendam, de Zaanstreek en Wormerland.

Stijging aantal meldingen
In een persbericht dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) deze week uitbracht staat dat de landelijke stijging van het aantal meldingen vorig jaar gemiddeld 15% was. Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling: ‘Zoals elk jaar gaat het gros van de meldingen vooral over geluidsoverlast, pesterijen en tuin/buitenproblemen. Bij tuin/buitenproblemen moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren.’

Coördinator Buurtbemiddeling Amstelland Jeanine de Koster bevestigt dit en voegt toe: “In Amstelland zet dit beeld zich door in 2018. Het aantal meldingen staat nu, met nog een maand in het derde kwartaal te gaan, al boven de resultaten van het derde kwartaal in het voorgaande jaar. Dit is mede te danken aan de bekendheid die buurtbemiddeling heeft verworven bij de verwijzers van gemeenteloketten en diensten die te maken hebben met mensen die burenergernissen willen bespreken. Maar ook bij bewoners zelf. Steeds vaker horen we dat eerdere gebruikers van buurtbemiddeling anderen hierover vertellen. Dat is de beste reclame die we ons kunnen wensen.”

Meer dan overlastproblemen
“Het gaat niet alleen over overlast en ruzies. Soms zijn er irritaties waarbij onbekendheid met of vragen over elkaars gewoonten of gedrag een rol spelen. Ook dan kan buurtbemiddeling met het organiseren en ondersteunen van een burengesprek een escalatie voorkomen en een start voor een verbeterde burensituatie ondersteunen.”, meent Jeanine de Koster. “Uiteindelijk zal je het als buren vaak nog jaren met elkaar moeten uithouden. Als je met elkaar de lucht klaart en verbeteringen bespreekt, dan kan dat een hoop leed voorkomen.”

Deze en andere buren(overlast)problemen kunnen bij Beterburen afdeling buurtbemiddeling Amstelland aangemeld worden voor bemiddeling of informatie en advies. Een telefoontje naar Beterburen (085-9022810) of een ingevuld meldformulier via de website www.beterburen.nl is genoeg om meer te weten te komen en een bemiddeling gratis op te starten.