Urbanusbeelden RTVA-fotografe Tusveld gaan wereld over

AMSTELVEEN – Als echte Amstelveense had ze natuurlijk het liefst gezien dat de Sint Urbanuskerk niet was afgebrand. Maar voor RTVA-vrijwilligster Vivian Tusveld had de vernietigende brand ook een positief gevolg. Haar video’s en foto’s van de in rookwolken gehulde Urbanuskerk gingen de hele wereld over.

Duitsland, Frankrijk, Rusland, Mexico, Irak… Tusveld kan bijna niet bijhouden in welke landen haar video’s en foto’s worden gebruikt. ,,Vanuit alle hoeken word ik geattendeerd dat mijn beelden worden gebruikt. Zelfs Russia Today, met meer dan twee miljoen volgers op Twitter,  tweette de beelden,” zegt Tusveld bijna verontschuldigend. Ze runt sinds anderhalf jaar haar eigen fotopersbureau en zet het liefst andere mensen in de schijnwerpers in plaats van zichzelf.

Als haar vragen worden gesteld over de foto die bijna alle grote nieuwsmedia in Nederland hebben gebruikt, is ze ook bescheiden. ,,Ik stond op het juiste moment, op de juiste plek. Maar wel met ongelooflijk veel pijn in het hart. Het is namelijk ook mijn parochiekerk.”

Of ze rijk is geworden door de vele afnames? Tusveld: ,,Laat ik het zo stellen: als je rijk wilt worden, moet je vooral niet de lokale nieuwsfotografie ingaan.”

Foto: Vele media namen de prachtige foto van Vivian Tusveld af.