Amstelveen wil Griffioen ook na verhuizing blijven steunen

AMSTELVEEN – Tijdens een bezoek aan Griffioen op Uilenstede heeft wethouder Herbert Raat (Cultuur) aan de directie van het cultuurcentrum geuit hoe belangrijk het is om te blijven samenwerken, ook als het theater op termijn gaat verhuizen naar de VU-campus in Amsterdam. Uit het oog betekent niet automatisch uit het hart, als het aan het Amstelveense stadsbestuur ligt.

Dat Griffioen mogelijk in de zomer van 2020 verhuist, betekent niet dat de gemeente het centrum niet meer wil helpen. ,,We werken aan het opstellen van een culturele agenda voor Amstelveen en daarin nemen we Griffioen ook na de verhuizing graag mee,” zegt wethouder Raat. ,,Het cultuurcentrum is belangrijk voor de Amstelveners en daarom is het belangrijk dat we elkaar blijven versterken.”

Meer dan de helft van het publiek dat Griffioen bezoekt, komt uit Amstelveen of zuidelijker gelegen gemeenten. Amstelveners kennen het voornamelijk als theater, maar ze doen veel meer. ,,Wij hebben een uitgebreid cursusaanbod dat varieert van dans tot edelsmeden en mindfulness,” zegt Griffioen-directeur Eme van der Schaaf. “We zouden graag zien dat de Amstelveners ons blijven vinden. We zijn straks maar twee tramhaltes verder van ze verwijderd.”

Als nieuwe wethouder Cultuur maakt Raat een kennismakingsronde langs de culturele instellingen in Amstelveen. Hierbij vertelt hij onder meer over de nieuwe subsidieregels voor de culturele sector. Structurele subsidies worden heroverwogen en er wordt voortaan op projectbasis subsidie toegekend. “Op deze manier willen wij culturele instellingen enthousiasmeren om met ideeën te komen. En waar mogelijk dragen wij er graag aan bij om een idee vleugels te geven,” zegt Raat.

Foto: V.l.n.r. Dick Roodenburg (coördinator publiciteit Griffioen), Stieneke Kruijer (GroenLinks), Eme van der Schaaf (directeur Griffioen), Ilika Polderman (GroenLinks), Herbert Raat (wethouder Cultuur) en Sanne Alberts (beleidsmedewerker Amstelveen).