‘Amstelveense’ minister van Financiën in Irak

AMSTELVEEN – In Irak heeft het nieuwe parlement de nieuwe premier Adel Abdul-Mahdi ingezworen. In zijn ‘Tweede Kamer’ gaat Fuad Hussein, die jarenlang in Amstelveen woonde, de functie van minister van Financiën bekleden.

De 69-jarige Hussein studeerde Engels aan de universiteit van Bagdad maar door de dictatuur in het land besloot hij in 1975 via Teheran te vluchten naar Nederland.

Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde Hussein politicologie. Hij werkte onder meer als tolk, docent aan een hogeschool en was lid van de PvdA-afdeling in Amstelveen. Ook was hij de voorzitter van de federatie Vluchtelingenorganisaties in Nederland (VON).

Hij trouwde met Carolien, een Nederlandse vrouw, en samen hebben ze twee kinderen. Een paar weken terug was Hussein nog in de race om president van het land te worden. Die kandidatuur strandde uiteindelijk. Carolien en de twee kinderen wonen nog steeds in Nederland.

Archieffoto U.S. Department of State: Fuad Hussein ontvangt John Kerry in 2014.