A’veense slijterijen en supermarkten laks met alcoholregels

AMSTELVEEN – De Amstelveense supermarkten en slijterijen zijn over het algemeen laks met naleven van de regels bij verkoop van alcohol. In het voorjaar deed de Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP een nalevingsonderzoek in onze gemeente door een zeventienjarige mysteryshopper alcohol te laten kopen. De resultaten zijn volgens het college van B&W zorgelijk.

Slechts bij 28 van de 76 aankooppogingen werden de regels perfect nageleefd. Dat wil zeggen dat er naar identiteitsbewijs of identiteitsbewijs en leeftijd wordt gevraagd.

Het gemiddelde nalevingspercentage bedraagt daarmee 36,8 procent en is beduidend lager dan het landelijk gemiddelde van 62,5 procent. Bij de Amstelveense slijterijen werden de regels slechter nageleefd dan de supermarkten: respectievelijk 33,3 en 38,5 procent.

Het college vindt dat de situatie op korte termijn moet worden verbeterd. Supermarkten en slijters die zich niet aan de regels hebben gehouden ontvangen dan ook een waarschuwingsbrief. Begin 2019 zal er opnieuw een onderzoek worden uitgevoerd. Mochten de regels dan wederom niet worden nageleefd, wordt er een boete opgelegd. Supermarkten en slijterijen die hun zaken bij de eerste controle op orde hadden, worden niet opnieuw bezocht.