Collegereeks Amerikanistiek voor senioren in De Luwte

AMSTELVEEN РSinds 2014 organiseert Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan colleges voor senioren, gegeven door enthousiaste student-docenten. Vier weken lang komt een student-docent ̩̩n keer per week een uur vertellen over zijn of haar vakgebied. Deelnemers worden van harte uitgenodigd om mee te denken en te praten over het onderwerp.

In De Luwte gaat 30 oktober het college ‘Het verre Amerika: Een machtig land?’ van start. Deze reeks wordt gegeven door student-docent Tijmen waarbij hij in gaat op de verschillende Europese perspectieven op Amerika.

Tijmen legt uit: ,,De reeks bestaat uit vier colleges waarbij we vanuit Europa naar Amerika kijken. Ik neem u mee door de tijd en laat zien hoe een denkbeeld over een bepaald land kan veranderen. Van oudsher beschouwen we Amerika als een trouwe bondgenoot. Was dit altijd al zo? Het eerste college gaat in op de ‘Amerikaanse Eeuw’. Hoe reageerde Europa op de opkomst van Amerika als supermacht? In dit college laat ik zien dat veel Amerikaanse invloeden met argusogen werden ontvangen.“

,,In het tweede college gaan we in op het “verval” van Amerika. Is Amerika nog steeds het machtigste land ter wereld? Of heeft het land zijn beste tijd gehad? Ik ga in op de binnenlandse problemen van het land en de mogelijke opvolgers als ‘machtigste land ter wereld’. In mijn derde college verschuiven we van West-Europa naar Oost-Europa. Hoe kijken de Russen naar Amerika? Na de val van Sovjet-Unie was er hoop dat Rusland zich zou aanpassen aan de Westerse ideeën. Anno 2018 staan “we” lijnrecht tegenover elkaar. Wat ging er mis volgens de Russen?”

,,Tot slot, de Amerikaanse kijk op Amerika. In het vierde college ga ik in hoe de muziek(clip) kritiek levert op de Amerikaanse maatschappij. Aan de hand van videoclipfragmenten laat ik zien hoe Europese en Amerikaanse artiesten ingaan op Amerikaanse probleemstukken. Kijken we nog met bewondering? Of zijn we de bemoeienis van het land zat?”

Onderwerpen collegereeks Het verre Amerika: Een machtig land?
College 1 op 30 oktober: Europeanen en Amerika: De Europese kijk in de 20e eeuw
College 2 op 1 november: Hoe machtig is Amerika vandaag?
College 3 op 6 november – Russische kijk op Amerika
College 4 op 8 november – Amerikaanse kijk op zichzelf
Tijd: 11:00-12:00 uur
Locatie: De Luwte te Amstelveen
Deelname is gratis. Graag vooraf aanmelden aan de balie, via 020 545 9500 of per email: [email protected] (ovv Collegereeks november, uw naam en telefoonnummer)