Gemeente Amstelveen zoekt een nieuwe Bas Eenhoorn

AMSTELVEEN – De nieuwe burgemeester en opvolger van de huidige waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn moet volgens de opgestelde profielschets een bestuurlijk zwaargewicht zijn. Kees Noomen (VVD), voorzitter van de vertrouwenscommissie, liet het maandagavond tijdens de extra raadsvergadering al voorzichtig doorsijpelen. “Het liefst iemand die in de herfst van z’n politieke carrière zit”

En daarmee zet Noomen de toon. Want eigenlijk is Amstelveen op zoek naar een nieuwe Bas of Bastiana Eenhoorn. Het afgelopen jaar heeft Eenhoorn grote indruk gemaakt en wie de profielschets goed leest, ziet eigenlijk een blauwdruk van Eenhoorns capaciteiten met een vleugje Jan van Zanen.

Bestuurlijk overwicht, een stevige speler in regioverband, krachtige opstelling wat betreft veiligheid en de raad in positie zetten en houden.  Eenhoorn voldoet aan al deze kwalificaties. Daarnaast heeft hij ook een klik met het huidige college. Die klik moet er in ieder geval zijn, ook al heeft het college bij de definitieve aanstelling van de burgemeester (mei 2019) nog maar drie jaar te gaan.

Op een carrièremove na drie jaar -zoals Mirjam van ’t Veld die maakte- zitten ze in Amstelveen niet te wachten. Van een nieuwe burgemeester wordt deze keer verwacht dat de termijn van zes jaar in ieder geval wordt uitgediend. Die garantie valt natuurlijk nooit af te dwingen, maar met een oudere kandidaat wordt de kans wel verkleind dat voortijdig het hazenpad wordt gekozen.

De 72-jarige Bas Eenhoorn zal niet solliciteren maar zijn vervanger dient te beseffen dat er in Amstelveen met Van Zanen en Eenhoorn een hoge standaard is neergezet. Bestuurlijke vlieggewichten kunnen zich de moeite van solliciteren naar het Amstelveense ambt in ieder geval besparen. (EJW)