Gemeente anticipeert op overspannen woningmarkt Amstelveen

  De gemeente  Amstelveen gaat vanaf 1 januari -waar mogelijk- meer sociale en middeldure woningen realiseren.Door de krappe woningmarkt in Amstelveen is het voor jongeren, ouderen en aan de stad gebonden maatschappelijke doelgroepen moeilijk om aan betaalbare woonruimte te komen.

“Hiermee willen we onder meer het doorstromen naar passende woonruimte stimuleren, scheefwonen terugbrengen en het schaarse aanbod van nieuw te bouwen woningen in de komende jaren beter laten aansluiten bij de behoeften,” zegt wethouder Rob Ellermeijer (wonen).

Hiervoor heeft de gemeente onder meer de mogelijkheid gecreëerd om via bestemmingsplannen sociale en middeldure huurwoningen te bouwen en deze voor langere tijd in die prijscategorie in stand te houden. Zo moeten sociale huurwoningen minimaal 10 jaar en huurwoningen in het middensegment minimaal 20 jaar in die prijscategorie worden verhuurd.

Ellermeijer: “We willen zo zorgen voor meer dynamiek in de sociale huur. Met deze maatregel kunnen we ook woningen die door private instellingen worden gebouwd langer in het sociale en middeldure segment houden.” Binnen de bestaande wettelijke kaders maakt de gemeente ook de woningtoewijzing aan jongeren en mensen met een bijzondere maatschappelijke- en economische binding mogelijk.

Verder gaat voor nieuwe koopwoningen een zelfbewoningsplicht gelden. Dit moet voorkomen dat woningen in grote aantallen door speculanten worden opgekocht waardoor Amstelveense woningzoekenden niet aan bod komen of worden geconfronteerd met prijsstijgingen.