Gemeente heeft mogelijke dader van omverrijden Turftrapster in beeld

 De mogelijke dader van het omver rijden van het beeld de Turftrapster is bij de gemeente Amstelveen in beeld. Amstelveners hebben aan wethouder Herbert Raat (Cultuur) foto’s gestuurd van de aanrijding.

De Turftrapster werd vorige week woensdag omver gereden op het Dorpsplein in het Oude Dorp. De kosten voor het herstellen van de schade aan het bekende beeld en het herplaatsen hiervan zijn geraamd op ruim 4.200 euro.

Op de foto’s die wethouder Herbert Raat (Cultuur)heeft ontvangen van bewoners is de auto en het kenteken te zien van de dader. “Ik kan me niet voorstellen dat je het niet merkt als zoiets gebeurt. De buurtbewoners hebben het in ieder geval wel gehoord,” zegt wethouder Raat. “Ik vind het van weinig mentaliteit getuigen dat je zomaar wegrijdt zonder iets te zeggen. We hebben inmiddels contact met het bedrijf waarvoor de chauffeur werkt. Zij krijgen van ons een rekening met de gemaakte schade van 4.200 euro. We hopen het zo te kunnen oplossen, anders zijn we genoodzaakt om aangifte te doen zoals bij iedere vernieling.”

Het gemeentebestuur vindt het goed om te zien dat de inwoners van Amstelveen zo betrokken zijn bij het cultureel erfgoed. Raat: “De foto’s die ik heb ontvangen zijn heel belangrijk om deze zaak te kunnen oplossen. Ik wil diegenen dan ook hartelijk danken hiervoor. Ik wil Amstelveners op het hart drukken zich bij de gemeente te melden als zij iets zien gebeuren dat niet door de beugel kan. Waar mogelijk ontvangen wij daar ook graag foto’s van. Op die manier kunnen we snel handelen.”

De Turftrapster, een bronzen beeld dat in 1979 is gemaakt door kunstenaar Pieter De Monchy, is beschadigd geraakt aan het gezicht en op de borst. De bedoeling is dat het beroemde beeld zo spoedig mogelijk terugkomt in de stad.