Indrukwekkende reportage KRO Kruispunt over nasleep brand Urbanuskerk

AMSTELVEEN – De KRO heeft zondagavond een aflevering van Kruispunt uitgezonden die geheel in het teken stond van de brand in de Urbanuskerk. De aflevering volgt een aantal personen dat dicht bij de kerk staat, in de periode na de brand. In de indrukwekkende aflevering is de zien hoe er ondanks de emotionele verwerking ook vooruitgekeken wordt. 

De aflevering is terug te kijken op de website van de KRO-NCRV en wordt woensdagmiddag om 14:30 herhaald op NPO2.

Een van de mensen die centraal staat in de aflevering, is pastoor Eugéne Jongerden. Aan hem de taak om met zijn parochie weer vooruit te kijken. “Achter iedere steen zit een verhaal, en dat is het bijzondere van een kerkgebouw. Het gebouw is natuurlijk 130 jaar oud. Ieder mens dat in deze ruimte is geweest, heeft daar een bepaalde band bij”

Ook René Boerlage, vrijwilliger bij de Urbanuskerk, wordt uitgebreid gevolgd. Boerlage hielp op allerlei gebieden mee, en is jarenlang betrokken geweest bij de restauratie. “Het was het meest afschuwelijke wat ik ooit heb meegemaakt. Die zaterdagavond en zondag heb ik meer gehuild als in mijn hele leven. Maar dat is goed, dat dat gebeurt. Het zit er zo diep in. Mijn grootste angst was dat de toren ook zou vallen. Ik geloof niet dat ze hem ooit hadden herbouwd.”