Lezing ‘De Houtdraaier’ bij Wapenbroeders in De Bolder

AMSTELVEEN – Afdeling Amstelland van de Bond van Wapenbroeders organiseert  dinsdagavond 9 oktober de lezing ‘De houtdraaier’ door veteraan Klaas Dikstaal. Ruim 40 jaar geleden kwam veteraan Dikstaal in een rolstoel terecht. Geïnspireerd door een oom die houten kandelaars maakte, ging hij aan het hout draaien. Zijn enthousiasme maakte van hem een van de grondleggers van de Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers ‘Radius’. Dikstaal staat bekend als een geniale technische draaier.

Dikstaal: ,,Houtdraaien is een ambacht. Voor mij is het meer dan dat. Ik probeer het hout, vóór ik er mee aan het werk ga, te lezen. Heeft het hout iets ‘eigens’, dan bepaalt het hout de uiteindelijke vorm. Er zijn 7 vormen in de techniek van het houtdraaien. Met geduld en precisie hanteer ik deze vormen bij het maken van natuur naar kunstzinnige objecten. Eens in de 8 weken komen houtdraaiers in de regio bij elkaar van 9.00 tot 16.00 uur en werpen wij ons op uitdagende werkstukken aan draaibanken. Wij leren van en met elkaar. Het thema gedurende deze 40 jaren in het houtdraaien is voor mij de alsmaar voortschrijdende techniek. Je ontwikkelt telkens weer iets nieuws, dat, eenmaal beheerst, zo logisch wordt.”

Houtdraaier Dikstaal heeft meer dan 60 soorten in de houtschuur staan en van elke soort kent hij de kenmerken. In principe is elke houtsoort te gebruiken voor het houtdraaien. Wel is het zo dat de ene soort makkelijker te draaien is dan de andere, terwijl ook het uiterlijk van het gedraaide hout een grote rol kan spelen. Er zijn soorten die nauwelijks een tekening en of kleur vertonen terwijl andere juist uitblinken in hun tekening en kleur. Hem horen praten over hout, zijn objecten zien en in je handen vasthouden: het geeft een warm gevoel.

De lezing van Klaas Dikstaal op 9 oktober in de Bolder begint om 19.30 uur, met inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Het adres is: Ontmoetingscentrum ‘De Bolder’, Groenhof 140, 1186 EX Amstelveen
Meer informatie over organiserende afdeling Amstelland.