Oude Dorp krijgt grote metamorfose en Shared Space-gebied

AMSTELVEEN – Het Oude Dorp gaat flink op de schop. De gemeente wil de komende periode ingrijpende veranderingen aanbrengen in het straatbeeld. Zo moet er een Shared space-gebied komen waar voetgangers en verkeer samen een gebied delen, en er komen verbeterde entree’s vanaf de Poel en de Amsterdamseweg. 

Hoewel de plannen nog uitgewerkt moeten worden, staat voor wethouder Rob Ellermeijer (VVD, gebiedsontwikkeling Oude Dorp) voorop dat er wel iets moet gebeuren. “We willen het Oude Dorp weer de allure teruggeven die het verdient. Het is nu voor voetgangers en fietsers te onveilig, en met grote regelmaat komen vrachtwagens vast te zitten. Dat moet veranderen.”

Autoverkeer verbieden zit er volgens Ellermeijer niet in, dus komt er een andere oplossing. “We denken erover na om een Shared space-gebied te ontwikkelen waar we de ruimte weer teruggeven aan de voetgangers. Daarnaast zal ook het straatbeeld aangepast worden met nieuwe bestrating en meubilair. Doel is om het historische karakter te accentueren.”

De werkzaamheden zullen naar verwachting binnen vier jaar afgerond zijn.