Verkoopexpositie ‘Naoorlogse keramisten’ met o.a. Jan van der Vaart

AMSTELVEEN - Een vintage collectie bronskleurige objecten van de invloedrijke 20ste-eeuwse keramist Jan van der Vaart (1931-2000) is terug in Amstelveen. Kunstconsult leende het werk eerder dit jaar uit aan het toonaangevende Italiaanse designmeubelmerk Molteni&C ter decoratie van hun stand op de Salone del Mobile in Milaan. Vanaf 24 oktober t/m 30 december zijn de objecten te zien in de galerie van Kunstconsult als onderdeel van de verkoopexpositie Naoorlogse Keramisten.

Tulpentoren geselecteerd voor Molteni
Jan van der Vaart behoorde tot de eerste generatie keramisten die in de jaren 50 de beoefening van de keramiek in Nederland nieuw leven inblies. Met zijn abstracte geometrische keramiek introduceerde hij een nieuwe visie op vorm en kleur, gebaseerd op de Bauhaus-traditie. Een zuivere vorm en gebruiksfunctie hadden voor hem de hoogste prioriteit. Hij bouwde vormen op uit geometrische elementen, zoals zijn beroemde stapelbare tulpenvaas. Naast unieke objecten ontwierp hij series, ofwel ‘multipels’, toegankelijk voor een breder publiek. In 1968 werd Van der Vaart aangesteld als leraar aan de Gerrit Rietveld Academie. Als docent was hij van grote invloed op de ontwikkelingen binnen de Nederlandse keramiek.

Een verzameling van Van der Vaarts geometrisch gevormde bronskleurige objecten – waaronder een decoratieve tulpentoren – werd op de Salone del Mobile 2018 ingepast in een luxueus hedendaags Molteni-interieur. De objecten werden geselecteerd uit de collectie van Kunstconsult door standontwerpers Alessandro Pasinelli Studio en creatief directeur Vincent van Duysen. De laatste is een bekende Belgische architect en Designer van het jaar 2016.

Unica van toonaangevende keramisten
Naoorlogse Keramisten bevat naast een grote collectie unica en multipels van Jan van der Vaart ook unica van andere toonaangevende keramisten, onder wie Hans de Jong, Babs Haenen, Lies Cosijn, Etie van Rees, Johan van Loon, Johnny Rolf, Veronika Pöschl en Suzanne Taub. Veel van deze kunstenaars hebben gestudeerd of gedoceerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

Verkoopexpositie: Naoorlogse Keramisten, 24 oktober t/m 30 december 2018, Kunstconsult – 20th century art | objects, Smederij 4, Amstelveen, 020-3416476, www.kunstconsult.nl

Openingstijden: elke woensdag-, donderdag- & vrijdagmiddag, 13:00 – 17:00 uur of op afspraak. Open zaterdagen: 27 oktober, 24 november en 29 december 2018, 13:00 – 17:00 uur.