Weg der geleidelijkheid voor roetveegpiet in Amstelveen

AMSTELVEEN – De Amstelveense intocht van Sint Nicolaas zal dit jaar worden begeleid door bruine- en roetveegpieten. Organisator Wil Koot: “We kiezen voor de weg der geleidelijkheid en stellen ons niet trendsettend op. Toch hopen we dit jaar al met zo’n dertig roetveegpieten te komen.” In totaal zullen er meer dan honderd pieten meedoen aan de intocht.

Vorig jaar organiseerde Koot en vele vrijwilligers de intocht voor het eerst nadat het college en burgemeester en het oude comité waren gebotst op verschillende vlakken waaronder de gemeentelijke ondersteuning en de kleur van de pieten. Het was volgens Koot vorig jaar echter bijzonder lastig om vrijwillige roetveegpieten op de been te krijgen. “Uiteindelijk hebben we aantal studenten ingehuurd.”

Voorafgaand aan de komende intocht van 17 november lijkt de organisatie echter steeds meer vrijwilligers te verzamelen die als roetveegpiet de kinderen willen vermaken. Koot: “Ook op het laatste moment bij het schminken gaan we het nog een keer vragen of ze als roetveegpiet willen.”

Update: het comité dat de intocht organiseert heeft een statement afgegeven:

  • Ons comité wil niet trendsettend zijn maar trendvolgend. We houden de ontwikkeling in Nederland in de gaten en volgen de gemeenschappelijke deler.
  • We geven zwarte piet (een ‘bruine piet’) een leidinggevende rol bij de intocht op het Stadsplein. Piet is hier een krachtige, herkenbare ceremoniemeester die door middel van de microfoon en de regie over muziek en intocht laat blijken wie er  ‘de baas’ is.
  • Kinderen zien hier dus een ander rolmodel dan de Piet uit het verleden, die werd weggezet als ‘knecht, boemens, karikatuur van slaven’.
  • We staan open (richting van denken) voor een mix aan diversiteit.
  • We zijn ons er van bewust dat de meeste vrijwilligers graag mee helpen als Piet, maar dan wel als ‘Bruine Piet’.