Amstelveens college wil ‘zwijntjes’ in iedere wijk

AMSTELVEEN – Als het aan het Amstelveense college ligt, komt er in elke Amstelveense wijk een beeld te staan dat dezelfde aaibaarheidsfactor heeft als het Zwijntje voor de Hema en het Olifantje op het Westwijkplein. ” Zo komen onze kinderen al op jonge leeftijd op een leuke manier in contact met kunst,” schrijft verantwoordelijk wethouder Herbert Raat op zijn blog.

Raat ziet graag kindvriendelijke beelden verschijnen in onze gemeente: ” In Amstelveen staan ongeveer 75 beelden in de buitenruimte. Maar niet veel daarvan hebben het in zich om bij kinderen in de smaak te vallen en zo herinneringen te maken voor later.”

Hij vervolgt: “Dat ‘kindvriendelijke’ beelden leven onder de inwoners blijkt maar weer uit de commotie die ontstond op het moment toen het meest geliefde beeld Het Zwijnje in 2015 op een nieuwe sokkel werd gezet en verplaatst naar een nieuwe plek op het Stadsplein.”

Deze nieuwe plek bleek voor de bibliotheek te zijn waar het Zwijntje werd gebruikt als veredeld fietsenrek. Mede door de aandacht die RTVA schonk aan de belabberde situatie van Amstelveens populairste kunstwerk, werd het beeld vorig jaar weer teruggeplaatst op de vertrouwde plek voor de Hema.

Van Amstelveners hoort Raat graag op welke plekken in buurten behoefte is aan een beeld waar kinderen niet alleen naar kunnen kijken, maar ook op kunnen ravotten. “Vervolgens gaan we verschillende kunstenaars opdrachten geven om aan de slag te gaan,” besluit Raat.

Ideeën kunnen worden gestuurd naar h.raat@amstelveen.nl

Foto: Wethouder Herbert Raat (Cultuur) samen met Amstelveners Tamara, Thomas (11), Floris (9) en Olivier (6) Meinesz.