Bewoners ‘rampenflat’ helemaal klaar met Eigen Haard en schakelen politiek in

AMSTELVEEN – De bewoners van de flat Aquarius in Groenelaan zijn helemaal klaar met Eigen Haard en doen een noodoproep aan de Amstelveense politiek. De huurders en woningcoöperatie liggen al jaren in de clinch over slecht onderhoud en torenhoge energierekeningen door een verouderde centrale verwarmingsinstallatie. Wethouder Ellermeijer van Volkshuisvesting nam donderdag een kijkje, en beraadt zich op vervolgstappen.

In januari en februari van dit jaar lieten we al een reportage zien over de erbarmelijke staat van het gebouw. Veel bewoners krijgen narekeningen op hun stookkosten die oplopen tot honderden – soms duizenden – euro’s, zelfs bij gering gebruik. De boosdoener is een verwarmingsinstallatie uit 1982 die al jaren vervangen had moeten worden. Door slechte isolatie en inefficiëntie gaat er veel warmte verloren waar de bewoners voor opdraaien. Ook heeft de flat regelmatig te kampen met vochtproblemen en ander achterstallig onderhoud. Reparatieverzoeken worden door Eigen Haard vaak te laat of helemaal niet opgepakt.

De frustratie is zo hoog opgelopen dat de bewoners nu de hulp van het gemeentebestuur inschakelen. Wethouder Rob Ellermeijer van Wonen en Volkshuisvesting bracht donderdag een bezoek aan enkele flats. “Wat ik constateer is dat er behoorlijk wat problemen zijn met de verwarming. Hoge stookkosten en onduidelijkheid bij de bewoners over invloed op hun energierekening. Wat je ziet in de woningen is dat er op korte termijn grootschalig gerenoveerd moet worden. Dit voldoet niet meer aan de eisen”. Ellermeijer laat weten met Eigen Haard in gesprek te gaan.

Wim de Waard van Eigen Haard erkent de problemen en belooft beterschap. “We hebben heel veel woningen in Amstelveen en we pakken meerdere flats aan. We dachten dat hier een compacte aanpak zou voldoen, dat blijkt helaas niet zo te zijn”. De Weerd laat weten op korte termijn een aantal zaken aan te pakken, zoals het verbeteren van isolatie, brandveiligheid en inregelen van radiatoren. De grote renovatie laat echter nog even op zich wachten, en zal naar verwachting in 2020 van start gaan.