ChristenUnie: ‘Schuldhulpverlening met compassie’

AMSTELVEEN – De ChristenUnie zal in de gemeenteraadsvergadering van 7 november een motie “Schuldhulpverlening met compassie” indienen. De motie is bedoeld als aanzet voor een goede herijking van het beleid rond armoedebestrijding en schuldhulpverlening dat in het college-uitvoeringsprogramma als actiepunt is opgenomen.

De ChristenUnie is van mening dat het nieuwe beleid ten aanzien van  de schuldhulpverlening moet uitgaan van het principe: preventief in de voorlichting en effectief in de uitvoering.  “Schuldhulpverlening is voor de ChristenUnie een speerpunt in het sociaal beleid, waar we ons sterk voor willen maken,” aldus Bert de Pijper, fractieleider van de ChristenUnie

Hij vervolgt: “Wat de ChristenUnie betreft komt er een beleid waarbij een doelgericht en laagdrempelige voorlichting over geld en budgetbeheer wordt aangeboden op ontmoetingsplaatsen in de wijken. Verder moet de toegang van een preventief budgetbeheer zo laag mogelijk zijn. Scholen, sportverenigingen en kerken wordt gevraagd om alert te zijn op signalen over mensen die zuchten onder een schuldenlast en dat te melden bij een (sociaal) wijkteam. Voorts moet bij de schuldhulpverlening worden ingezet dat er één regisseur komt voor de contacten tussen alle schuldeisers en de schuldenaar. Dat betekent ook dat er in de schuldhulpverlening een uiterste poging wordt gedaan om het schuldhulpverleningstraject voor alle schulden van de schuldenaar te laten gelden.”