Fractievoorzitter BBA: ‘College B&W is niet de baas’

AMSTELVEEN – Fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen is niet altijd even blij met de manier waarop het Amstelveense college van B&W plannen presenteert. Bij de burger ontstaat volgens Kootker vaak de indruk dat die plannen al vaststaande feiten zijn en dat kan volgens verwarring veroorzaken bij de Amstelveners. Dit laat de fractievoorzitter weten in een interview op de eigen website van BBA.

Kootker zegt dat het mediabeleid van de gemeente daar oorzaak van kan zijn: ,,Plannen die eerst nog door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd, worden naar buiten gebracht alsof de besluiten al zijn genomen. Dat schept een verkeerd beeld dat het college regeert en hier de hoogste instantie is. Maar de hoogste instantie is de gemeenteraad.”

Hij vervolgt: ,,Door plannen en ideeën te vroeg in de publiciteit te brengen draagt het college bij aan die verwarring bij het publiek. Let wel; ik vind het heel goed dat het college de burger laat zien wat het doet, maar het past niet vooraf standpunten in te nemen, zoals bij de Eneco-aandelen of bij het cultuurbeleid. Men moet de juiste volgorde aanhouden.”

Kootker gaat in het interview ook nog kort in op de mislukte coalitieonderhandelingen waardoor BBA niet meer in het college zit. ,, We gingen er na de verkiezingsuitslag terecht vanuit dat de coalitie zou worden voortgezet, maar werden overvallen door de situatie dat er, na het vertrek van Peter Bot, bij VVD en D66 kennelijk koudwatervrees ontstond om mij als wethouder te accepteren. De les voor alle betrokken partijen is dat je op tijd in elkaar moet willen investeren en elkaar echt moet willen leren kennen. Dat is helaas niet gebeurd en dat moeten wij ons allemaal aantrekken.”

Lees het hele interview op de website van BBA.