Team gladheidbestrijding klaar voor komende winter

AMSTELVEEN – Het team Gladheidbestrijding van de gemeente Amstelveen is helemaal klaar voor het bestrijden van gladheid komende winter. Afgelopen weekend werden fietsbruggen preventief gestrooid. Er is 1.200 ton wegenzout beschikbaar en alle strooiwagens zijn startklaar. De gladheidbestrijders houden hoofdrijwegen, busroutes, belangrijke fietsroutes en toegangswegen naar scholen en winkelcentra begaanbaar.

Wethouder Floor Gordon (Integraal Wijkbeheer): ,,We hebben samen met het team Gladheidbestrijding het beleid van het afgelopen jaar geëvalueerd en bekeken of we nieuwe technieken kunnen inzetten. Het blijkt dat het meldsysteem gladheid leidt tot een beter inzicht in de wegconditie en daardoor tot meer efficiëntie in zoutgebruik. Doordat naast de temperatuur van de weg ook de conditie van het wegdek wordt gemeten, kunnen we bij voldoende aanwezig restzout een strooiactie uitsparen. Naast een financiële besparing belasten we het milieu minder.”

Nieuwe voertuigen krijgen een realtime volgsysteem met het automatisch opslaan van strooidata in ’de cloud’. Hierdoor kan de gemeente direct zien of een route volledig is gereden en gestrooid. Voor komend seizoen zijn inmiddels twee wagens uitgerust met dit nieuwe systeem. Medio oktober voerde de gemeente een aantal testritten uit.

De gemeente doet een oproep aan Amstelveners om stoepen zelf schoon te houden. Daarvoor is gratis strooizout ter beschikking. Het zout is – met eigen emmer – te verkrijgen bij het Afvalbrengstation aan de Grutterij 26 en bij de gemeentewerf aan Escapade 2. Daarnaast staan op diverse locaties in Amstelveen zoutkisten. Inwoners kunnen dit zout strooien als een tunnel of brug slecht begaanbaar blijkt.

Volg actuele strooiacties en de regionale gladheidverwachting via twitter.com/letopamstelveen. Kijk voor informatie over de locaties van zoutkisten, het melden van gladheid en de strooiroutes op www.amstelveen.nl/gladheid.