Tientallen actievoerders demonstreren tegen Zwarte Piet op Stadsplein

AMSTELVEEN – Op de intocht van Sinterklaas zijn zaterdag tientallen demonstranten afgekomen om te protesteren tegen Zwarte Piet. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet hekelt de inzet van traditionele pieten op de Amstelveense intocht, en pleit voor een alternatief uiterlijk. De demonstratie verliep zonder incidenten, maar kon niet rekenen op veel begrip van omstanders.

De actiegroep had een plaats toegewezen gekregen onder kunstwerk Der Bogen, onder voorwaarde dat ze daar bleven en geen elektronische versterking zouden gebruiken. Volgens burgemeester Bas Eenhoorn een goede tegemoetkoming. “We vinden dat als er gedemonstreerd wordt dat het ook zichtbaar moet zijn. Er is goed overleg geweest, en ik heb er vertrouwen in dat ze zich aan de regels houden.”

Volgens Kick Out Zwarte Piet-organisator Devika Partiman is de demonstratie noodzakelijk. “We willen een sinterklaasfeest dat leuk is voor iedereen. Zonder de volledige zwarte schmink die daarmee bepaalde mensen imiteert. Er doen veel Amstelveense demonstranten mee die het feest graag willen meevieren, maar wel in aangepaste vorm.”

Het lawaaiprotest verliep rustig, maar kon niet rekenen op veel begrip van omstanders. Er ontstond irritatie omdat het lawaaiprotest doorging tijdens de intocht, dat op tien meter afstand plaats vond. Enkele omstanders riepen leuzen terug.

In meerdere grote steden zijn vandaag acties geweest. Een groep demonstranten die onderweg was naar Den Helder werd door de politie bij Alkmaar tegengehouden. Zij voegden zich halverwege de intocht bij de Amstelveense groep.