Topbezetting CNE NK Rapidschaak 18 november

AMSTELVEEN – Zondag 18 november wordt voor het vierde opeenvolgende jaar het CNE NK Rapid gehouden in Amstelveen. Oud-winnaars Loek van Wely (2016) en Jorden van Foreest (2017) zijn dit jaar op papier de favorieten voor de eindzege, bij afwezigheid (toernooiverplichtingen buitenland) van de huidige nummer 5 van de wereld en ook oud-winnaar Anish Giri (2015).

Voormalig nummer twee van de wereld Jan Timman, ook bekend van het jaarlijkse evenement Schakers van Formaat dat op het Stadsplein wordt georganiseerd, behoort dit jaar ook weer tot de acht deelnemers die zullen gaan strijden om deze prestigieuze titel.

Bij de dames wist Anne Haast de afgelopen drie edities op overtuigende wijze de titel op haar naam te zetten. Dit jaar kan zij weer stevige concurrentie verwachten van o.a. de nationale teamspeelsters Tea Lanchava, Rosa Ratsma en Iozefina Paulet. Toch zullen alle ogen vooral gericht zijn op de pas 11-jarige Machteld van Foreest uit Groningen die haar debuut zal maken op het NK.

Het CNE NK Rapid wordt financieel opnieuw mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen en hoofdsponsor, het Amstelveense bedrijf CNE ICT Professionals (https://cne.nl/).

Het toernooi vindt ook dit jaar weer plaats in het Keizer Karel College (Elegast 5, 1185 AA Amstelveen). Er worden 7 ronden gespeeld en het speeltempo is 15 minuten + 10 seconde per persoon per partij. De eerste ronde begint om 10.30 en de verwachting is dat de prijsuitreiking rond 18.00 zal zijn.

De wedstrijden zijn vrij toegankelijk en bovendien zal er voor het aanwezige publiek en de mensen thuis live verslag worden gedaan door deskundige schaakcommentatoren.

Naar verwachtingen zullen er zo’n 300 schakers naar Amstelveen komen. Tegelijk met het CNE NK Rapid en CNE NK Rapid Vrouwen vinden er namelijk ook voor amateur- en jeugdschakers diverse toernooien plaats:

• Het 11e Brainwave rapidtoernooi
• Grand Prix toernooi voor de jeugd
• Kwalificatietoernooi voor NK jeugd ABC, dat wordt gehouden op zaterdag 17 en zondag 18 november

Op woensdag 14 november vindt weer het schaaktoernooi voor basisscholieren plaats. Elk jaar lijkt dit toernooi steeds populairder te worden onder de scholieren van de diverse basisscholen uit Amstelveen en omliggende gemeenten. Niet voor niets is sinds de eerste editie het jeugdledenaantal van de vereniging SV Zukertort Amstelveen meer dan verdubbeld naar over de 100 jeugdleden.

Alle informatie en mogelijkheid tot inschrijving per toernooi is te vinden op de toernooisite http://cne-nkrapid.nl/