Unieke presentatie bij Blankevoort: De schetsboeken van Van Gogh

AMSTELVEEN – Bij boekhandel Blankevoort vindt op 29 november de presentatie plaats van de facsimile-editie van de schetsboeken van Vincent van Gogh, een project geïnitieerd door Van Gogh Museum Enterprises in samenwerking met Uitgeverij Komma.

De enig overgebleven schetsboeken van Van Gogh, vier in getal, zijn in het bezit van het Van Gogh Museum en zullen vanwege hun kwetsbaarheid niet meer publiekelijk getoond worden. Om die reden heeft het museum besloten om van deze vier schetsboeken, die in de periode 1884-1890 gebruikt zijn, drie cahiers, enkele losse schetsen en een brief als facsimile’s in een gelimiteerde oplage uit te laten geven.

Bij het vervaardigen van de facsimile’s zijn gerenommeerde Nederlandse bedrijven en ambachtslieden betrokken om een ultiem resultaat te kunnen behalen. Ze worden geleverd in een kubus van walnotenhout, elk in een aparte met vilt beklede lade, die aan vier zijden tegelijk geopend kan worden. Op de kubus ligt een speciale uitgave over het werk en de periode waarin deze schetsboeken gemaakt zijn. Aan de onderzijde van de kubus zit een wissellijst van eveneens walnotenhout geschoven voor de losse schetsen.

De feestelijke presentatie van de facsimile’s begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Aan de precieze invulling van het programma wordt nog druk gewerkt, maar duidelijk is al wel dat Coen Sligting, nauw betrokken bij het hele project, tekst en uitleg zal geven over de uitgave, die in een eenmalige oplage van 1000 genummerde exemplaren zal verschijnen. Tot 30 november geldt een intekenprijs van € 4.950,00 daarna € 5.750,00.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of telefonisch op 020 6455694. Entree: € 7,50.