Vermiste jihadganger opgepakt op Schiphol

SCHIPHOL – De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen woensdag een man aangehouden op Schiphol die terugkeerde uit het strijdgebied in Syrië.

De 23-jarige man werd in oktober 2015 in Den Haag als vermist opgegeven door zijn moeder. Ook de rest van zijn familie maakte zich zorgen omdat zij het vermoeden hadden dat de man geradicaliseerd was.

Uit politieonderzoek is gebleken dat de man een vliegticket naar Turkije had gekocht en van daar is doorgereisd naar Syrië. Op 27 oktober stak hij de grens tussen Syrië en Turkije weer over. Vervolgens is hij in vreemdelingendetentie geplaatst en uitgezet naar Nederland waar hij werd overgedragen aan de politie.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan deelneming aan een terroristische organisatie. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de man voor twee weken in bewaring gesteld.