Zeehondrobot helpt dementerende Amstelveense ouderen

AMSTELVEEN – Robots spelen een steeds grotere rol in onze levens. Dat is ook het geval in de zorg. Daar wordt de Paro-robot, een knuffelbare zeehondrobot, ingezet bij dementerende ouderen.

“Het roept emoties op, je ziet dat bij mensen de moederlijke gevoelens naar voren komen en dat mensen, ook al weten ze dat het een robot is, ertegen praten. Het geeft een gevoel van veiligheid,” zegt Henny Beemsterboer van Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden.

Henny Beemsterboers collega bij Ketenzorg Dementie, Trudis Schroijen, stelt dat deze nieuwe technologieën nodig zijn omdat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen. “Mantelzorgers krijgen het steeds zwaarder om de zorg te verlenen naast hun werk en andere activiteiten. Het is daarom heel belangrijk dat we kijken welke middelen er zijn om zowel de mantelzorgers als de verpleegkundigen in de zorg te ondersteunen om al die mensen zo lang mogelijk goed thuis te kunnen laten wonen,” stelt ze.

Ria van der Velde, bewoonster van een zorghuis, is erg tevreden met de Paro-robot. “Hij is heel lief. Ik neem hem straks gewoon mee naar mijn kinderen!”

De robots zullen naar alle waarschijnlijkheid een steeds grotere rol in de zorg gaan spelen. “Ik denk dat dit steeds meer zal worden en dat we het niet meer weg kunnen denken. Het kan natuurlijk nooit een verpleegkundige vervangen, maar ik denk wel dat we dit steeds meer in ons dagelijks leven zullen gaan zien,” besluit Henny Beemsterboer.