Amstelveense VVD wil BOA’s uitrusten met wapenstok en pepperspray

AMSTELVEEN – De Amstelveense fractie van de VVD gaat het college verzoeken om te kijken of BOA’s kunnen worden uitgerust met pepperspray en een wapenstok. Dit om dreigende geweldsituaties de baas te kunnen zijn.

VVD-raadsleden Benjamin Smalhout (Veiligheid) en Tom Coumans (Financiën) liepen afgelopen vrijdagavond mee met de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). BOA’s Remco en Eddy namen hen mee op surveillance door Amstelveen. Ze bezochten onder andere de Amsterdamseweg, Uilenstede en Middenhoven.

De raadsleden kregen inzicht in problematiek rondom afvaldump, foutparkeerders, vechtpartijen, vernielingen en graffiti. Daarnaast is sinds deze week een team operationeel bestaande uit twee oud-agenten en twee BOA’s om de vele inbraken terug te dringen. De eerste kleine successen zijn reeds geboekt. Ook is het team zeer te spreken over het gebruik van de bodycam. Toch is er nog ruimte voor verbetering.

“Vooral de BOA’s die werkzaam zijn in de handhaving van de openbare ruimte hebben met enige regelmaat te maken met dreigende geweldsituaties. Een BOA moet voldoende zijn uitgerust om bij een aanhouding of een andere situatie de-escalerend op te treden. Een uitbreiding van middelen zoals bijvoorbeeld pepperstray en een wapenstok versterkt de positie van de BOA aanzienlijk. De VVD fractie gaat het college hierom verzoeken,” aldus de twee raadsleden.