Bodemonderzoek bij kinderspeelplaatsen

AMSTELVEEN – De provincie wil onderzoeken of er een verhoogde concentratie lood in de grond van speelplaatsen aanwezig is. Het onderzoek start bij vier speeltuinen in Amstelveen, de bedoeling is dat uiteindelijk alle speelplaatsen in de provincie Noord-Holland onderzocht worden.

Amstelveen is een van de eerste gemeenten waar het bodemonderzoek uitgevoerd wordt, daarmee zijn zij een van de proefgemeentes. Rond 11 december worden de grondmonsters genomen en Sweco, het bedrijf dat het onderzoek uitvoert, en de Provincie Noord-Holland gaan in januari de resultaten bespreken.

Mocht er een hoge concentratie lood aanwezig zijn, dan moeten er maatregelen worden getroffen. Lood is giftig en de inname van lood is erg schadelijk voor de gezondheid. Kinderen onder de zes jaar lopen het meeste risico.