Bureau Boeiend belicht Caravaggio en de caravaggisten

AMSTELVEEN – In het Centraal Museum in Utrecht is vanaf 16 december drie maanden lang de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ te zien. Bureau Boeiend leidt de tentoonstelling op donderdag 20 december in met de lezing ‘Caravaggio en de caravaggisten’ in de bibliotheek Stadsplein.

Rond 1600 gaf Caravaggio (1571-1610) de schilderkunst een impuls die decennia na zijn dood en ver buiten Italië merkbaar zou zijn. In plaats van geïdealiseerde Madonna’s voerde hij vrouwen van vlees en bloed ten tonele. Lichte kleuren maakten plaats voor een donker palet en hij dikte de contrasten tussen licht en schaduw aan. Het effect was een even aardse als geënsceneerde dramatiek die zelfs de meest verheven gebeurtenissen tastbaar maakte.

Een van die verheven gebeurtenissen is vanaf 16 december vier weken lang in het Centraal Museum in Utrecht te zien: ‘De graflegging’, uitgeleend door de Vaticaanse musea. Het topstuk is voor het eerst in Nederland te zien. Er is meer, want op de tentoonstelling is in zo’n 60 werken de invloed van Caravaggio’s aanpak te zien. Niet voor niets is de expositie in Utrecht. Meerdere Utrechtse schilders raakten in de ban van de nieuwe kunst. Gerard van Honthorst kreeg zelfs de bijnaam ‘Gerard van de nachten’. Samen met Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen was hij verantwoordelijk voor de verspreiding van het caravaggisme in Nederland.

De lezing ‘Caravaggio en de caravaggisten’ geeft een tijdsbeeld en belicht het oeuvre van Caravaggio en de verspreiding van zijn stijl in Europa. De lezing wordt op donderdag 20 december van 14.30 uur tot 16.30 uur gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Meer informatie: Bureau Boeiend