Eigenaar appartement Westwijk weigert 50.000 boete te betalen aan gemeente

AMSTELVEEN – De eigenaar van een appartement aan Westhove in Westwijk weigert een door de gemeente opgelegde boete van 50.000 euro te betalen. De boete is opgelegd omdat de eigenaar niet heeft voldaan aan de zogenoemde zelfbewoningsplicht die voor het nieuwbouwappartement geldt. Het Amstelveense college van B&W stapt nu naar de rechter. De advocaat van de eigenaar heeft nog een schikking willen treffen, maar daar is de gemeente niet op ingegaan.

Zelfbewoningsplicht houdt in dat de huizenkoper verplicht is om minimaal achttien maanden na oplevering zelf in de woning te verblijven. Hiermee wil de gemeente Amstelveen voorkomen dat (nieuwbouw-)woningen als huurobject worden opgekocht. Houdt de eigenaar zich hier niet aan en verhuurt hij of zij de woning direct, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd.

Wethouder Herbert Raat zegt dat het college er met deze maatregel voor wil zorgen dat ‘Amstelveners die écht een woning nodig hebben meer kans maken.’ Daarnaast wil de gemeente geen constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met de wijk. Raat: “Wij geven hiermee het signaal af dat woningen zijn bedoeld om in te wonen en dat op de zelfbewoningsplicht altijd wordt gehandhaafd. Als wij merken dat eigenaren zich niet aan onze regels houden, dan treden wij direct op.”