Grip op ‘economische daklozen’ Amstelveen is lastig

AMSTELVEEN – Het Amstelveenloket heeft dit jaar circa 280 gesprekken gehad over woonproblemen in de gemeente. Maar grip op het aantal economische daklozen is volgens het College van Burgemeester & Wethouders nog lastig.

Naar aanleiding van een artikel over de toenemende groep economische daklozen op de website van de Telegraaf heeft PvdA-raadslid Arnout van den Bosch op 11 november schriftelijke vragen ingediend. Uit het artikel blijkt dat bij deze groep mensen waarbij er geen meervoudige problematiek is, vaak niet in aanmerking komen voor hulp of plek in een opvangcentrum.

Het college heeft aangegeven bekend te zijn met het artikel en met het probleem. Zij geven daarbij ook aan dat de woningmarkt in Amstelveen overspannen is en dat het voornamelijk voor mensen met een woonprobleem lastig is om snel een betaalbare en vervangende woonruimte te vinden. Het college zegt ook dat het moeilijk is om in te schatten hoeveel mensen officieel ‘economische daklozen’ zijn. Omdat de gemeente er niet overal bij betrokken wordt, is het lastig om in te schatten wat de precieze cijfers zijn. Vaak gaan de mensen die hun huis niet kunnen betalen weer bij hun ouders wonen of bij andere familie of vrienden.

Er is wel een noodopvang aanwezig in Amstelveen. Dit is echter klein. Het gaat om vier appartementen die beschikbaar zijn voor mensen met een urgentie of die echt dakloos zijn. De noodopvang is bedoeld om de wachttijd op een woning te overbruggen.

Bij de 280 gesprekken  over woonproblemen is niet bijgehouden hoeveel daarvan het gevolg zijn van financiële problemen. Van de daklozen die zich wel melden, kan soms niet goed vastgesteld worden of zij Amstelveners zijn. De gemeente is onderzoek aan het doen naar het aantal economische daklozen in de stad. De resultaten worden in 2019 verwacht.