GroenLinks ziet komst studentenhotel niet zitten

AMSTELVEEN – De lokale fractie van GroenLinks ziet de komst van een studentenhotel in Uilenstede niet zitten. In de gemeenteraad werd woensdagavond ingestemd met een startnotitie voor de realisatie van een hoogwaardig en duurzaam studentenhotel met vijfhonderd appartementen. De huurprijs zou 700 euro voor een kamer van 21 vierkante meter gaan bedragen.

,,Dit voorstel heeft helemaal niets met studenten te maken. Welke student kan 700 euro per maand betalen?” vraagt GroenLinks-raadslid Lennart de Looze zich af. ,,We hebben het hier niet over studentenhuisvesting maar over het ontwikkelen van nog een regulier hotel op Kronenburg. Dit staat volgens mij haaks op wat wij hier zouden willen ontwikkelen. We willen niet nog een hotel, maar willen woningen. En wel betaalbare.”

De Looze realiseert zich dat er op Kronenburg (nog) geen woningen kunnen worden gebouwd in verband met Schiphol. Maar heeft de hoop dat de zogenoemde LIB-norm die in de weg staat in de toekomst wordt versoepeld. Hij wacht daar liever op.

Het grote deel van de raad is van mening dat een studentenhotel inderdaad niet de ideale oplossing is, maar kiest eieren voor haar geld.  Arnout van den Bosch van de PvdA ziet de bouw van het hotel daarbij ook als een signaal richting ministerie die door LIB-norm woningbouw vooralsnog niet wil toestaan. De VVD voegt daaraan toe dat de bouw van het studentenhotel kan fungeren als een vliegwiel voor verdere ontwikkeling van Kronenburg.

De startnotitie werd uiteindelijk alleen door GroenLinks en de SP verworpen.